Emotie en gevoel op de werkplek bij bouw en infra

Als onderdeel van een team of organisatie in de bouw en infra speel je een unieke rol, voorzien van specifieke taken en verantwoordelijkheden. Deze rol, verweven met een lijst van werkzaamheden, verwacht dat je bepaalde prestaties levert. Maar soms kan het aanvoelen alsof je jongleert met meerdere ballen tegelijkertijd, een toestand die uitdagend en stressvol kan zijn.

Deze stress kan leiden tot wat ik noem “gedrag onder druk,” waarbij emoties opborrelen, vaak veroorzaakt door diepe persoonlijke verbindingen met onze waarden en gewoontes. Spanningen kunnen voortkomen uit diverse tegenstellingen in het werk:

 • Delegeren vs. Leiden: Hoe balanceer je het overdragen van taken met de behoefte om te sturen?
 • Controle vs. Loslaten: Wanneer moet je vasthouden en wanneer is het tijd om te vertrouwen en los te laten?
 • Vrijheid vs. Gecontroleerd worden: Vind je het moeilijk om onder toezicht te werken of heb je juist die vrijheid nodig?
 • Verbonden vs. Contactverlies met Team: Voel je je nog steeds onderdeel van het team of ben je geïsoleerd geraakt?
 • Geen controle vs. Vertrouwen: Hoe ga je om met het onbekende en het vertrouwen in het proces?
 • Focus op inhoud vs. Focus op relatie: Waar ligt je prioriteit, bij de taak of bij de mensen met wie je werkt?

Stel jezelf de vraag: welke van deze tegenstellingen ervaar jij in jouw rol?

Deze interne conflicten kunnen leiden tot een reeks van emoties, zoals frustratie, onmacht, onzekerheid, afhankelijkheid, gespannenheid, ongeduld, en het gevoel afgewezen te worden. Deze emoties kunnen de communicatie en samenwerking binnen een team beïnvloeden.

Het is belangrijk om emotie- en gevoelswoorden te gebruiken om verbinding te maken met anderen. Door gevoelens niet te onderdrukken maar ze op een gecontroleerde manier te uiten, krijgen we meer grip op communicatieprocessen, wat niet alleen bevorderlijk is voor de inhoud en procedure, maar ook voor de interpersoonlijke relaties binnen een team.

Praktische tips

 1. Herkennen: Leer je eigen emoties en die van anderen herkennen.
 2. Benoemen: Durf emoties te benoemen in gesprekken om zo begrip en verbinding te creëren.
 3. Balanceren: Zoek naar de balans tussen jouw behoeften en die van de organisatie.
 4. Reflecteren: Neem tijd om te reflecteren op je gevoelens en hoe deze je gedrag beïnvloeden.
 5. Communiceren: Oefen in het open communiceren over je gevoelens zonder de inhoud uit het oog te verliezen.

Start met Xcelleren in maart of september

Op 1 maart 2024 start Xcelleren weer een nieuwe groepen in het programma Xcelleren. Dit programma benadrukt de waarde van persoonlijk leiderschap en effectieve samenwerking in een technische omgeving. Het leert professionals om verder te kijken dan alleen hun takenlijst en de contracten, door zich ook te richten op persoonlijke groei en de ontwikkeling van ‘soft skills’. In september start weer een volgende groep aan ons programma.

Meer informatie of aanmelden?

Kijk op onze website: Xcelleren.nl. Daar vind je meer informatie over ons programma en onze trainers en coaches. Of stuur een mail via info@xcelleren.nl

Focus on a female architect with work helmet and worried chief constructor standing by the desk full of blueprints and laptop, blurred construction workers in background.
Scroll naar boven