Ontwikkel jezelf als projectleider, toezichthouder of uitvoerder door reflectie

In deze nieuwe serie blogposts nemen we je mee in meerdere aspecten van Xcelleren, zodat je meer beeld krijgt wat Xcelleren inhoudt en voor jou kan betekenen. Voor ons betekent Excelleren (als projectleider, directievoerder, toezichthouder of uitvoerder) dat je ervaart hoe je continu kunt blijven leren en ontwikkelen met behulp van je eigen unieke ervaringen uit jouw praktijk. Je spiegelt deze aan bestaande bewezen inzichten en kennis en ervaringen van jezelf, de trainers en andere deelnemers.

Reflectie en de reflectiecyclus

Vanuit de verschillende leervormen zijn er verschillende praktische hulpmiddelen om je te ontwikkelen. Ontwikkelen gaat altijd samen met bewust of onbewust opdoen van inzichten. Het opdoen van inzichten kun je stimuleren, zodat je bewust jouw inzichten kunt omzetten tot nieuw gedrag.

Om bewust tot een inzicht te komen is het stilstaan bij een ervaring van belang. Hier is rust en ruimte voor nodig. Inzicht ontstaat door je te verdiepen in een ervaring die je hebt meegemaakt (reflectie after action), een ervaring die je nog gaat meemaken (reflectie before action). Bij veel oefenen in reflectie ben je in staat om reflectie in action toe te passen. Dat is op het moment van een ervaring, ervaren hoe je in de gebeurtenis staat en wat je op dat moment wil van jezelf en de ander. 

Reflectie is hiermee de sleutel tot ontwikkeling. 

Duurzaam ontwikkelen

Rust en ruimte te nemen, zodat jij optimaal presteer, dat is wat we in Xcelleren tot ontwikkeling brengen. Het programma van 6 of 8 dagen is het begin of opnieuw een proces te verbinden met jezelf en de ander. Reflectie is een proces dat je zelf op gang brengt en toepast. Ons doel is dat je aan het eind van het programma in staat bent om het reflectieproces levenslang toe te passen, zodat de deelnemers blijven leren en ontwikkelen van aller praktische ervaringen die zich voordoen. Het doel hiervan? Dat is regie houden.

Reactie deelnemer

“Wanneer je druk bent, dien je ook de ruimte te nemen om te reflecteren. Kijk terug op wat je hebt gedaan. Neem de tijd om de beslissingen die je hebt genomen te evalueren en op basis van ervaringen de processen en relaties te verbeteren. En als de beslissing niet correct is geweest, durf dit dan toe te geven. Het programma Xcelleren als Projectleider heeft me enorm geholpen om dit proces vaker en beter op gang te brengen”.

Ga jij Xcelleren in je rol?

Meer informatie of aanmelden voor een intakegesprek voor het programma ‘Xcelleren als projectleider/ directievoerder of toezichthouder/ uitvoerder?’ Stuur een e­mail naar info@xcelleren.nl. Of kijk op onze nieuwe website: Xcelleren.nl. Daar vind je de programma’s en onze trainers/coaches.

Als organisatie excelleren?

Al meerdere bedrijven hebben ervoor gekozen om Xcelleren te zien als verlengstuk van hun organisatie in de opleiding en ontwikkeling van hun uitvoerders, toezichthouders, projectleiders, directievoerders en omgevingsmanagers en er volgen er steeds meer. Jouw organisatie ontwikkelen door meerdere tegelijk één van de programma’s ‘Xcelleren’ te laten volgen? Neem contact op voor de mogelijkheden (kan ook in company): info@xcelleren.nl

person touches the water with his hand
Scroll naar boven