De kracht van een positief “Nee” als projectleider of uitvoerder

Als projectleider of uitvoerder is het belangrijk om duidelijk te kunnen communiceren en beslissingen te nemen die het beste zijn voor het project. Dit omvat ook het vermogen om nee te zeggen wanneer dat nodig is. Het proces van “The Power of a Positive No” kan een waardevolle vaardigheid zijn voor projectleiders en uitvoerders om te leren.

Als projectleider of uitvoerder is het belangrijk om grenzen te stellen en prioriteiten te stellen voor het project. Dit kan betekenen dat je soms nee moet zeggen tegen verzoeken van andere teamleden of belanghebbenden. Door op een respectvolle en positieve manier nee te zeggen, kun je nog steeds de relaties met anderen behouden en ervoor zorgen dat iedereen begrijpt waarom je de beslissing hebt genomen.

Een ander belangrijk aspect van “The Power of a Positive No” is het vermogen om alternatieven te bieden. Als je nee zegt tegen een verzoek, is het belangrijk om andere opties te bieden die kunnen helpen bij het bereiken van de doelen van het project. Dit kan betekenen dat je suggesties doet voor andere teamleden die kunnen helpen of dat je alternatieve manieren biedt om het doel te bereiken.

Als projectleider of uitvoerder kan het soms moeilijk zijn om nee te zeggen, omdat je wilt voldoen aan de verwachtingen van anderen of omdat je bang bent voor de gevolgen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat nee zeggen niet betekent dat je onbeleefd bent of dat je geen interesse hebt. Het betekent simpelweg dat je prioriteit geeft aan het project en aan je eigen verantwoordelijkheden als leider.

Door het proces van “The Power of a Positive No” te leren en toe te passen, kunnen projectleiders en uitvoerders effectief communiceren en beslissingen nemen die het beste zijn voor het project. Door grenzen te stellen, prioriteiten te stellen en alternatieven te bieden, kunnen projectleiders en uitvoerders het vertrouwen en respect van hun teamleden en belanghebbenden behouden terwijl ze hun doelen bereiken.

Jaap Burggraaf, Innocy: ‘Het programma heeft mij inzicht gegeven in mijn beweegredenen.’

Kom ook Xcelleren

In september starten twee nieuwe groepen met onze programma’s Xcelleren als projectleider en Xcelleren als uitvoerder. Word succesvoller door leiderschap persoonlijk te maken, te leren van jouw praktijk, vanuit je gevoel te leren werken, vroegtijdig signalen te herkennen en op te pakken. Initieer hiermee de juiste interventies en acties richting je team en samenwerkende partijen.

Meer aandacht voor de verbinding tussen mens en techniek is essentieel voor succes. Met de ontwikkelprogramma’s van Xcelleren bereik je meer en word je beter op gebied van samenwerken, communiceren en leidinggeven!

Programma ‘Xcelleren als Projectleider’

Het programma ‘Xcelleren als Projectleider’ is ontwikkeld als aanvulling op bestaande opleidingen (hbo opleidingen en trainingen projectmanagement). In de praktijk staat sturing vanuit het contract op inhoud voorop. Dat is belangrijk, maar aandacht voor de open samenwerkingsrelatie blijft vaak onderbelicht en maar al te vaak is de procedurele kant veel te leidend. Voor de onderlaag op gevoelsniveau is dan onvoldoende ruimte. Een intensievere persoonlijke reflectie en veel meer gebruik maken van onderliggende gevoelens van projectdeelnemers leidt echter tot een hogere effectiviteit. Dat is projecten leiden voorbij het contract.

Programma ‘Xcelleren als Uitvoerder’

Het programma ‘Xcelleren als Uitvoerder’ is ontwikkeld als aanvulling op bestaande opleidingen (mbo opleidingen en trainingen uitvoerder). In de praktijk staat sturen en regelen van de dagelijkse issues voorop. Aandacht voor hoe wordt samengewerkt blijft vaak onderbelicht. Binnen het team van eigen mensen, maar ook met de ketenpartners. Voor de onderlaag op gevoelsniveau is vaak veel te weinig ruimte. Een intensievere persoonlijke reflectie en veel meer gebruik maken van het gevoels- en emotieniveau leidt tot een hogere effectiviteit. Dat is uitvoering geven voorbij de dagelijkse hectiek.

Meer informatie of aanmelden?

Ga naar onze website: Xcelleren.nl. Daar vind je meer informatie over onze programma’s en onze trainers en coaches. Of mail Daniël via het dkrouwel@xcelleren.nl

Met dank aan Jan-Willem Kirpestein die als gastspreker dit onderwerp, gebasseerd op het boek “The Power of a Positive No”, inbrengt in de programma’s van Xcelleren.

Chess, Chess Board, Child, Playful, Playing
Scroll naar boven