Gebruik gevoelens en emoties als projectleider of uitvoerder

Vertrouwen, samenwerken, gevoel en emotie. Het zijn woorden met een diepe betekenis en vormen steeds meer een onderdeel van de projecten in bouw en Infra. Het is belangrijk om te beseffen dat gevoelens en emoties een onderdeel zijn van ons leven en onze werkzaamheden. Soms kunnen deze gevoelens en emoties leiden tot spanningen en uitdagingen op het werk, zoals die we hierboven hebben besproken. Het is echter ook mogelijk om deze gevoelens en emoties te gebruiken als krachtige hulpmiddelen om beter te presteren en te groeien in onze rollen en taken.

Door bewust te zijn van je emoties en hoe je hierop reageert, leer je jezelf beter kennen en ben je in staat om je gevoelens functioneel in te zetten om jezelf en de ander te motiveren en te inspireren. Je kan bijvoorbeeld leren om je emoties te gebruiken om te concentreren en om beter te communiceren met onze je teamleden en collega’s.

Daarnaast is het ook belangrijk om te leren omgaan met stress en spanningen op het werk. Dit kan helpen om emotionele uitbarstingen of terugtrekkende bewegingen te voorkomen en om beter om te gaan met veranderingen en uitdagingen. Er zijn verschillende manieren om stress te beheersen, zoals door middel van ontspanningsoefeningen, tijd voor jezelf nemen, en het opbouwen van een goed sociaal netwerk.

Bewustwording

Door bewust te zijn van onze emoties en hoe we hiermee om kunnen gaan, kunnen we niet alleen beter presteren op het werk, maar ook ons algehele emotionele welzijn verbeteren. Dit kan leiden tot meer tevredenheid en succes op het werk en in het leven. Het is een vorm van duurzame inzetbaarheid en vergroten van je emotioneel-sociale impact.

Als je op zoek bent naar manieren om beter te communiceren en verbinding te maken met anderen, dan kunnen emotie- en gevoelswoorden een krachtig hulpmiddel zijn. Door deze woorden te gebruiken, kun je de relationele aspecten van communicatie benadrukken en verbinding maken met de ander op een dieper niveau.

Echter, het is belangrijk om te beseffen dat gevoelens vaak onderdrukt worden in gesprekken. Dit kan leiden tot emotionele uitbarstingen op een later moment, wat belemmerend kan werken voor de communicatie. Door gevoelens op een gecontroleerde manier te leren uiten, kun je meer grip krijgen op het communicatieproces en doorgaans positieve resultaten behalen op zowel inhoudelijk als procedureel niveau.

Start in februari met Xcelleren

Meer aandacht voor de verbinding tussen mens en techniek is essentieel voor succes. De programma’s Xcelleren als Projectleider en Xcelleren als Uitvoerder zijn ontwikkeld als aanvulling op bestaande opleidingen. In de praktijk staat sturing vanuit het contract op inhoud voorop. Aandacht voor hoe wordt samengewerkt blijft vaak onderbelicht. Binnen het team van eigen mensen, maar ook met de ketenpartners. Voor de onderlaag op gevoelsniveau is vaak veel te weinig ruimte. Een intensievere persoonlijke reflectie en veel meer gebruik maken van het gevoels- en emotieniveau leidt tot een hogere effectiviteit. Jouw praktijk van alle dag vormt een utstekende bron om mee aan de slag te gaan en van te leren.In februari 2023 starten weer we weer met nieuwe groepen. Ga naar onze website: Xcelleren.nl. Daar vind je meer informatie over onze programma’s en onze trainers en coaches. Of mail Daniël via het dkrouwel@xcelleren.nl

ThinkstockPhotos-514315908
Scroll naar boven