Het integreren van Xcelleren-programma’s in ontwikkelgesprekken

In de wereld van projectmanagement en uitvoering wordt vaak de nadruk gelegd op technische vaardigheden en contractuele naleving. Maar wat als we verder kijken dan dat? Wat als we het menselijke aspect, dat zo cruciaal is voor het succes van een project, centraal stellen in onze ontwikkelgesprekken? Dat is precies waar de programma’s van Xcelleren over gaan.

In maart 2024 start Xcelleren weer twee nieuwe groepen in de  programma’s: ‘Xcelleren als Projectleider’ en ‘Xcelleren als Uitvoerder’. Deze programma’s benadrukken de waarde van persoonlijk leiderschap en effectieve samenwerking in een technische omgeving. Ze leren professionals om verder te kijken dan alleen hun takenlijst en de contracten, door zich ook te richten op persoonlijke groei en de ontwikkeling van ‘soft skills’.

Xcelleren als projectleider: verder dan het contract

Het programma ‘Xcelleren als Projectleider’ is een perfecte aanvulling op de huidige hbo-opleidingen en projectmanagementtrainingen. Hierin wordt de nadruk gelegd op contractbeheer, maar de zachte kant van projectmanagement blijft vaak onderbelicht. Dit programma moedigt de projectleider aan om te leiden met een gevoel voor de onderstroom binnen het team en de samenwerkingsdynamiek. Het leert projectleiders om effectief te reflecteren en gebruik te maken van de gevoelens en emoties van projectdeelnemers, wat leidt tot een veel hogere effectiviteit.

Xcelleren als uitvoerder: voorbij de dagelijkse hectiek

Vergelijkbaar, het programma ‘Xcelleren als Uitvoerder’ is een waardevolle toevoeging aan bestaande mbo-opleidingen en trainingen voor uitvoerders. De praktijk focust op het regelen van dagelijkse zaken, maar dit programma richt zich op de samenwerkingsvaardigheden die nodig zijn om verder te gaan dan de dagelijkse urgentie. Het erkent het belang van emotionele intelligentie en persoonlijke reflectie in de uitvoering van taken en leidinggeven aan teams.

De rol van Xcelleren in ontwikkelgesprekken

De integratie van de Xcelleren-programma’s in ontwikkelgesprekken kan een uitkomst zijn voor organisaties. In plaats van alleen te praten over functionele vaardigheden en projectdoelen, kunnen deze gesprekken zich richten op het ontwikkelen van leiderschap en interpersoonlijke vaardigheden die essentieel zijn voor het succes op lange termijn. Dit zorgt voor een meer holistische aanpak van werknemersontwikkeling en verbetert de effectiviteit op alle niveaus van projectuitvoering.

Hoe Xcelleren toe te passen in ontwikkelgesprekken

Tijdens ontwikkelgesprekken kunnen leidinggevenden en HR-managers de principes van Xcelleren toepassen door vragen te stellen als:

– Hoe heb je leiding gegeven voorbij de contractuele verplichtingen?

– Op welke manier heb je je emotionele intelligentie gebruikt om het team beter te laten samenwerken?

– Kun je voorbeelden geven waarin je persoonlijke reflectie hebt toegepast voor betere resultaten?

Xcelleren-programma’s: Een investering in mensen

Xcelleren is een verlengstuk van de organisatie in opleiden en ontwikkelen. Investeren in mensen net zo belangrijk is als investeren in technologie of processen. Met aandacht voor zowel de menselijke als de technische aspecten van het werk, bereiden deze programma’s professionals voor op succes in de steeds veranderende dynamische werkomgeving van vandaag.

Samenvattend

Ontwikkelgesprekken zijn de ideale gelegenheid om de filosofie en methoden van Xcelleren te integreren. Door de focus te verleggen van pure taakuitvoering naar persoonlijke en professionele groei, kan een organisatie een diepgaande transformatie teweegbrengen die verder reikt dan de projecten die ze uitvoert. De Xcelleren-programma’s bieden de tools om deze visie werkelijkheid te maken.

Voor meer informatie of om je aan te melden voor een van de Xcelleren-programma’s, bezoek onze website Xcelleren.nl. Hier vind je uitgebreide details over de inhoud van de programma’s, en kun je kennismaken met onze ervaren trainers en coaches. Specifieke vragen? Stuur gerust een e-mail naar info@xcelleren.nl. We helpen je graag verder met het maken van de volgende stap in jouw professionele ontwikkeling.

Employees working on construction site, wearing protective equipment and discussing next construction phase - full length models visible on the image
Scroll naar boven