Jouw persoonlijke missie is de basis voor de ontwikkeling van je team

Wat is je persoonlijke missie? Je antwoord op deze vraag is meestal een reis, niet een vooraf bepaalde eindbestemming. Deze reis bestaat uit verschillende bestemmingen, elk met een eigen waarde. Deze reis zal je naar het antwoord leiden dat bepaalt wat je „wilt”. Dit is nodig om contact te maken met anderen en verbinding te maken met je team.

Wat is je persoonlijke missie? Je antwoord op deze vraag is meestal een reis, niet een vooraf bepaalde eindbestemming. Deze reis bestaat uit verschillende bestemmingen, Met jouw persoonlijke missie als bron ben je in staat om vanuit een innerlijk kompas richting te geven. Dit betekent dat de ontwikkeling van jezelf en de ontwikkeling van de ander “vanuit het geheel zien” kan zien. Ook betekent het dat je in staat bent om “uit te stallen”. Dit is van belang om tot echte verbindingen met de ander te komen: hoofd en hart verbinden leidend tot een “wil” van handelen en verbinden. Als je zo ver bent, dan heb je ook ontdekt dat “rust” belangrijk is om telkens weer je innerlijke kompas aan te scherpen. Een aanscherping die nodig is om continue aandacht te besteden aan je innerlijke gemoedstoestand. En je weet ook dat je vaak los te laten hebt, zodat er voor de ander ruimte ontstaat. Deze ruimte leidt tot groei van jezelf en de ander.

Persoonlijk leiderschap als voorbeeld

Als leider ben je het prototype. Jouw gedrag wordt door teamleden overgenomen. Dit gebeurt vooral als jouw gedrag authentiek is. Echt gedrag, echte interesse, wordt door anderen overgenomen. Leiderschap doet volgen.
 
Waar bestaat het leiderschap in de kern uit? Hier zijn vele theorieën over geschreven. Wij hebben uit deze theorieën vier leiderschapscompetenties die sterk aan elkaar zijn gerelateerd:

Charisma
Charisma bestaat uit aantrekkingskracht op andere mensen. Een aantrekkingskracht die vanuit een missie hoop uitstraalt. En tegelijkertijd richting geeft. Een visie op de toekomst die richting geeft. Tegelijkertijd betekent charisma dicht bij de mensen in je team staan: echt aandacht geven vanuit betrokkenheid op de ander.

Motivatie
Motivatie is in de kern het ondersteunen van je teamleden. Hen motiveren de goede dingen te doen. Dit is dus in de goede richting sturen van de teamleden. En coachen als het even niet lukt. Dit betekent niet dat je zelf moet gaan oplossen en overnemen. Dit betekent wel dat je naast een teamlid kan gaan staan, even zelf mee optrekt, helpt en de verantwoording bij de ander laat. Zelf zijn antwoorden laat vinden. Dit geeft de ander vertrouwen.

Stimulatie
Stimulatie ligt dicht tegen motivatie aan. Het is in de kern het stimuleren in het uitvoeren van taken. Motivatie zit meer op de mens. Stimulatie zit meer op de inhoud en het proces. Stimuleren van de ander om een taak op te pakken. Maar ook het verbinden van teamleden zodat ze samen optrekken en taken uitvoeren. Hiermee stimuleer je de onderlinge samenwerking.

Persoonlijk
Persoonlijk zijn gaat eigenlijk nog een stapje verder dan charisma. Het ligt “opgesloten in charisma:” Met een persoonlijke benadering laat je iets van jezelf zien. Je bent jezelf in een gesprek. Je laat zien dat je kwetsbaar bent. In deze kwetsbaarheid schuilt de kracht van verbinding. Want door jouw voorbeeldgedrag gaan je teamleden zich ook kwetsbaar opstellen waardoor er verbinding ontstaat. Om persoonlijk te kunnen zijn is het belangrijk om jouw missie te kennen. Hiervoor heb je los te laten wat jou gevangenhoudt. Jouw missie bereiken hangt namelijk niet af van bijvoorbeeld controle of prestaties. Jouw missie bereiken hangt direct samen met weten wie je bent in relatie tot anderen.

Wil jij excelleren in leiderschap?

Wij hebben deze vier thema’s vertaald naar praktische toepasbaarheid. Wil jij je leiderschap op een hoger level brengen? Wil jij meer grip of regie krijgen, effectiever kunnen samenwerken met je ketenpartners en je opdrachtgevers of je team optimaal laten presteren? Dit zijn belangrijke onderwerpen, waar je vaak door de waan van de dag of vanwege contractuele redenen niet aan toekomt?
 
Leiderschap persoonlijk maken, vanuit je gevoel leren werken, vroegtijdig signalen herkennen en oppakken en daarmee de juiste interventies en acties ondernemen richting je team en samenwerkende partijen.

Xcelleren in 1 dag op 17 november

Maak in 1 dag kennis met Xcelleren, ontdek waarin jij kan excelleren in jouw praktijk en verbreed je focus vanuit een specifiek thema. Ga in gesprek met andere deelnemers en leer van de ander. 

Wat brengt deze dag jou?

 • Een masterclass Xcelleren: tijdens deze dag maak je de verbinding tussen jouw ontwikkeling als persoon en je inhoudelijke vraagstukken, waaronder het herkennen van jouw gedragspatronen binnen jouw team.
 • Identificeren van interne en externe stakeholders op basis van macht, belang en invloed.
 • Boven je eigen werkpraktijk uitstijgen, reflecteren en ervan leren.
 • Persoonlijke begeleiding door ervaren trainers en coaches.
 • Je krijgt inzicht en leert van de oplossingen van anderen uit jouw vakgebied. 
   
  Onze gastspreker op deze dag is Jeannet Koomans, omgevingsmanager in Bouw en Infra projecten. Jeannet heeft als omgevingsmanager ervaring in projecten bij zowel Opdrachtgevers en Opdrachtnemers. Tijdens deze dag ervaar je een verbredende focus vanuit het vakgebied omgevingsmanagement, waarbij het verbinden tussen de rollen van het projectteam centraal staat.

Voor wie?

 • Voor jou, als je eerder een Xcellerenprogramma hebt gevolgd en toe bent aan een verbreding/verdieping met het thema omgevingsmanagement.
 • Voor jou, als je interesse hebt in Xcelleren en kennis wilt maken met oud-deelnemers, trainers, gastsprekers en coaches.

Programma

Datum en tijd
Donderdag 17 november 2022, 9.00 – 18.00 uur
 
Locatie
Landgoed De Horst Driebergen
 
Kosten
€ 595, excl. btw, inclusief artikelen, tussendoortjes en lunch
Als je besluit het komende jaar een programma Xcelleren volgt, dan krijg je de investering van de 1-daagse van ons terug.
 
Optioneel
Diner voor € 35,- excl. btw (18:00 – 21:00 uur)
 
Opbrengsten
Ontwikkelen, kennis opdoen, netwerken.
 
De opzet van de dag is interactief en direct toepasbaar op jouw praktijk.

 • Ochtend: verdieping op persoonlijk leiderschap vanuit de bestaande Xcelleren programma’s. 
 • Middag: aan de slag met ervaringen uit de dagelijkse praktijk van de omgevingsmanager.
 • Avond (diner) napraten over de ervaringen van de dag (optioneel)

Aanmelden

Wil je je aanmelden? Ga dan via deze link naar het contactformulier op de website van Xcelleren. Vul bij bericht “aanmelding Xcelleren in 1 dag” in. Wij nemen vervolgens contact met je op.

Compass
Scroll naar boven